Rijkgevulde vegetarische paella

Paella is een super lekker en super gezond gerechtje uit de Spaanse keuken. Vaak vind je ‘m in Spanje met vis, zeedieren en/of kip. Maar groentepaella is meestal ook wel te krijgen, en zo heerlijk! In mijn versie van de paella heb ik Vivera kipstukjes gebruikt. Deze hebben een lekkere bite en passen goed bij de smaken van de paella. Het recept is voor 2 personen.

Bereidingstijd +/- 35 min. Vegetarische paella

Wat heb je nodig?

– 1 rode ui, in ringetjes
– 2 teentjes knoflook, fijngesneden
– een halve paprika (ik gebruikte puntpaprika), in dunne ringen
– een halve courgette, in blokjes
– 2 wortels, schoongemaakt en in plakjes
– 200 gram paellarijst
– 650 ml groentebouillon, kokend heet
– 2 tomaten, in blokjes
– paellakruiden met saffraan (of gebruik 1/2 tl saffraan: laat dit enkele minuten weken in heet water)
– 1 tl gerookte paprikapoeder
– 60 gram snijbonen, in stukjes
– 40 gram (liefst verse) doperwten
– paar schijfjes citroen
– 175 gram Vivera kipstukjes
– 1 el olijfolie om in te bakken
Optioneel:
– paar olijven, half velletje nori (in kleine stukjes gescheurd), handje verse peterselie, versgemalen zwarte peper en/of chilipeper

– grote pan

Hoe maak je het?

Paella
Verhit de olie in de pan en bak de uienringen op matig vuur. Voeg knoflook, paprika, courgette en wortel toe en laat een paar minuten op matig tot hoog vuur meebakken.
Voeg de paellarijst toe en bak kort mee onder voortdurend roeren. Voeg de hete bouillon en de tomaten toe. Doe ook de paellakruiden (of de saffraan, inclusief weekvocht) en de gerookte paprikapoeder erbij. Roer goed, breng aan de kook, draai het vuur laag zodat het net aan de kook blijft.
Laat 15 minuten onafgedekt zachtjes pruttelen zonder te roeren: schud af en toe even met de pan en zorg dat de rijst niet aanbakt. Als het echt veel te droog wordt, voeg dan wat heet water toe en schud even.

Kipstukjes
Bak ondertussen de kipstukjes in wat olie in een ander bakpannetje (zie de gebruiksaanwijzing). Kruid ze eventueel met wat (chili)peper en paprikapoeder.

Voeg na 15 minuten de doperwten, snijbonen en eventueel de nori toe aan de paella. Verwarm het geheel nog 10 minuutjes door. Voeg dan wat citroensap en citroenschijfjes toe en roer op het laatst de kipstukjes erdoor. Garneer eventueel met olijven, peterselie en/of versgemalen peper.

Serveren: lekker met een frisse salade of wat tapas.