Pittige hummus

Hummus is de overheerlijke kikkererwtenpuree uit de Midden-Oosterse keuken. Houd je van pittig? Probeer deze variant met chilipeper en koriander dan zeker een keer uit! Als je de hummus vandaag nog wilt eten, gebruik dan kikkererwten uit blik. De hoeveelheden in dit recept zijn voor een flinke bak hummus (zeker genoeg voor 4 personen).

Snel klaar (bereidingstijd +/- 10min). pikante hummus

Wat heb je nodig?

– 250 gram kikkererwten, geweekt en gekookt (bewaar wat van het kookvocht) of uit blik: uitgelekt (bewaar wat van het vocht)
– 1 teentje knoflook, fijn gesneden
– 1/2 vers Spaans pepertje, fijn gesneden
– 2 el olijfolie, plus wat extra om te garneren
– 1 el tahin
– sap van een halve citroen
– paar takjes koriander, grof gehakt
– versgemalen zwarte peper en/of paprikapoeder (naar smaak)

– staafmixer of keukenmachine

Hoe maak je het?

Pureer de kikkerwten met de staafmixer of keukenmachine, bewaar een paar om te garneren. Voeg de tahin, olijfolie, citroensap, knoflook, Spaanse peper en de helft van de koriander toe en pureer verder. Voeg ook wat van het bewaarde (kook)vocht van de kikkerwten toe en maak hiermee de structuur smeuïg. Voeg naar smaak wat versgemalen zwarte peper toe.

Schep de hummus in een schaaltje en garneer met wat extra olijfolie, een paar hele kikkererwten, koriander en wat paprikapoeder. Serveer de hummus als voorgerechtje of als snack, bijvoorbeeld met stukjes pitabrood of Turks brood.

Lekker combineren: Ook lekker in een falafelwrap of als broodbeleg bij de lunch.

Voedingswaarde
per persoon (1/4 van de hoeveelheid in dit recept, brood niet meegerekend)
144 kcal
Eiwit 5.1 gram
Koolhydraten 9.9 gram
Vet 8.3 gram, waarvan verzadigd 1.1 gram
Voedingsvezel 4.8 gram
Zout 0.33 gram