Groentelasagne met nootjes en pesto

Deze overheerlijke vegetarische groentelasagne kost wat tijd, maar dan heb je ook wat!  (4 personen)

Kost tijd: bereidingstijd +/- 30 min, baktijd 50 min.

Wat heb je nodig?

– 1 groene courgette, geschild en in blokjes
– 1 doosje champignons (250 gram), in plakjes
– 80 gram groene olijven, in ringetjes
– 1 prei, gewassen en in halve ringetjes gesneden
– 2 rode uien,  gesnipperd
– 2 rode paprika’s, in stukjes gesneden
– 3 teentjes knoflook, fijn gesneden
– 150 gram cashewnoten, grof gehakt
– 1 el Italiaanse kruiden
– 250 gram gezeefde tomaten
– 1 blikje tomatenblokjes (400 gram)
– 100 gram groene pesto
– 1 pak verse lasagnevellen (250 gram)
– zakje geraspte vegetarische kaas 30+ jong belegen (150 gram)
– 3 tomaten, in plakken
– olijfolie

– 40 gram plantaardige boter
– 30 gram bloem
– 300 ml (magere) melk of sojamelk ongezoet

– Koekenpan, ovenschaal, oven, steelpannetje om de bechamelsaus in te maken, garde

 

Hoe maak je het?

Groenten
Bak in olijfolie de uien glazig. Voeg de courgette toe en bak het circa 5 minuten zachtjes. Voeg de prei, paprika en champignons toe en bak 5 minuten zachtjes mee. Voeg de cashewnoten, tomatensaus en tomatenblokjes, Italiaanse kruiden en pesto toe en laat nog 5 minuten sudderen, voeg in de laatste minuut de olijven en de knoflook toe.

Bechamelsaus
Vet een ovenschaal in met olijfolie en  verwarm de oven voor op 200°C. Maak ondertussen de bechamelsaus klaar: smelt de boter in een steelpannetje, voeg de bloem toe zodra de boter bruist. Haal de pan van het vuur en voeg de melk, al roerend met een garde, toe. Zet, als alles goed gemengd is, de pan terug op het vuur. Breng al roerend aan de kook en kook nog 2 a 3 minuten door. Gebruikt de saus dan direct.

Lasagne
Doe een laagje tomaten-/groentemengsel in de ovenschaal, strooi er wat kaas over en bedek met lasagnevellen. Herhaal dit tot de ovenschaal bijna vol zit. Bedek de bovenste laag vellen met plakken tomaat, verdeel daarover de bechamelsaus en dek af met het laatste beetje geraspte kaas. Bak in een voorverwarmde oven gedurende ongeveer 50 minuten.

Lekker met: Bruschetta met frisse tomatensalsa of een stokbroodje, een frisse salade of salade caprese.

Voedingswaarde
per persoon (1/4 van de hoeveelheid in dit recept)
Energie 990 kcal
Eiwit 38.2 gram
Koolhydraten 75.3 gram
Vet 57.2 gram, waarvan verzadigd 14.2 gram
Voedingsvezel 11 gram
Zout 3.32 gram