Supergezonde granola met kokos, fruit, nootjes en zaden

Ben jij fan van cruesli? Lekker krokant in je (plantaardige) yoghurt of melk, of gewoon om lekker op te knabbelen, hmmm.. Maar helaas zit cruesli aan elkaar geplakt met suiker, waardoor het helemaal niet zo’n gezond ontbijtje is. Bovendien is cruesli vaak voor een (kleiner of groter) deel gemaakt van tarwe en/of rijst. Nu kun je beter kiezen voor havermout: meer langzame koolhydraten (en dus langer vol!), beter voor je cholesterol, beter voor de lijn en ook nog eens glutenvrij. Tegenwoordig is granola daarom erg populair: dit is een soort geroosterde muesli met allerlei noten en zaden erdoor. Lekker knapperig dus, en zo gezond te maken als je zelf wilt. Ik maak ‘m met kokoschips, noten, zaden, pitten, gedroogd fruit en specerijen, en ik serveer ‘m met (soja)yoghurt en vers fruit. Een toetje als ontbijt! Het recept is voor 2 personen, maar het is een goede tip om een voorraadje granola te maken (ik maak ongeveer 500 gram per keer, dit bak ik in 3x in de oven).

Voorbereidingstijd 5-10 min; baktijd 20min. Granola

Wat heb je nodig?

Voor de granola:
– 80 gram havermout
– 2 el haverzemelen
– 2 el chiazaad
– 1 el pompoenpitten
– 1 tl kurkuma
– 2 tl kaneel
– handje kokoschips
– handje gemengde nootjes
– 2 tl water
– 2 tl arachide olie of kokosolie
– 2 tl honing of agavesiroop
– gedroogd fruit naar keuze, ik gebruik: paar rozijnen, paar blanke rozijnen, 1 vijg/abrikoos in stukjes, paar gojibessen

Serveren:
– halve banaan, in stukjes
– vers seizoensfruit, bijv. 6 aardbeien, 8 frambozen, een halve perzik, etc., in stukjes
– 400 ml sojayoghurt ongezoet

Verder nodig:
– grote bakplaat

Hoe maak je het?

Verwarm de oven voor op 180 graden.

Meng de havermout in een kom met de chiazaadjes, pompoenpitten, nootjes en kokoschips. Voeg kurkuma en kaneel toe en hussel goed door elkaar. Smelt in een pannetje de olie met het water en de honing/agavesiroop.

Zodra de oven klaar is, meng je het oliemengsel in de kom door het havermoutmengsel. Je krijgt nu kleine brokjes. Spreid ze uit over de bakplaat en zet het geheel 20 minuten in de oven. Hussel het halverwege even door elkaar.

Granola op de bakplaat

Laat je granola afkoelen en voeg dan het gedroogde fruit toe. Je granola is klaar!

Serveer direct met vers fruit en (soja)yoghurt, of doe in een luchtdichte pot om te bewaren.

Enjoy!

Voedingswaarde
per persoon (1/2 van de hoeveelheden in dit recept)
Energie 637 kcal
Eiwit 23 gram
Koolhydraten 64 gram
Vet 30 gram, waarvan verzadigd 6 gram
Voedingsvezel 17 gram
Zout 0.53 gram