Ideetje voor vanavond: stamppot boerenkool, maar dan anders

December 11, 2015 at 3:49 pm

Boerenkool is voor veel Nederlanders een bekende groente, die we vooral gebruiken in de stamppot. Maar boerenkool is ook internationaal aan een opmars bezig. Ze wordt zelfs een superfood genoemd, en dat is niet voor niks! Boerenkool is onder meer rijk aan vitamines (K, A en C), mineralen (er zit bijv. heel veel ijzer in, waardoor het extra geschikt is voor een vegetarisch voedingspatroon) en vezels. Dus.. stamppotje supergezonde boerenkool vanavond? Hieronder mijn recept voor 2 personen.

Bereidingstijd +/- 35 min. stamppot boerenkool met walnoten en zongedroogde tomaatjes1

Wat heb je nodig?

– ongeveer 750 gram (zeer) kruimige aardappels, biologisch
– 200 gram boerenkool, gewassen en gesneden
– 150 ml (plantaardige) melk (ik gebruikte sojamelk ongezoet)
– scheutje olijfolie extra vergine
– 1/2 tl gedroogde basilicum
– 1/2 tl paprikapoeder
– 1 el arachide olie
– 1 ui, gesnipperd
– 1 lente-ui, in ringetjes
– 3 el zongedroogde tomaatjes (uit een potje, in olie)
– ongeveer 10 walnoten
– 2 vegetarische rookworsten
– versgemalen zwarte peper, naar smaak

– pureestamper

Hoe maak je het?

Was de aardappels met koud water en borstel de schil goed schoon. Snijd eventuele plekjes weg met een schilmesje. Snijd de aardappels in kwarten. Doe de aardappels in ruim water en breng aan de kook. Voeg de boerenkool toe, druk een beetje aan en kook op laag vuur in ongeveer 20 minuten gaar.

Bak ondertussen een uitje in wat arachide-olie en verwarm de vegetarische rookworst volgens de aanwijzingen op de verpakking.

Maak de sojamelk een beetje warm en voeg een scheut olijfolie toe. Voeg kruiden toe en roer door. Giet de aardappels/boerenkool af en voeg de sojamelk met olie en kruiden toe. Stamp ze tot puree met de stamper. Roer het gebakken uitje erdoor.stamppot boerenkool met walnoten en zongedroogde tomaatjes2

Garneer met de tomaatjes, lente-ui en de walnoten en serveer direct met de rookworst erbij. Of doe de stamppot in een ovenschaal, garneer met de tomaatjes, walnoten en lente-ui en bewaar tot gebruik. Om het op te warmen zet je de stamppot ongeveer 20 minuten in de oven (180 graden).

Serveren: serveer erbij wat je lekker vindt, bijv. vegetarische jus, appelmoes, ketchup, mosterd, etc.

Ik ben benieuwd wat je ervan vindt!

Knuf

Berndien

Berndien