Zelfgemaakte mediterrane burgers

Hmmm… zelfgemaakte mediterrane burgers met feta en olijven! Eet je FODMAP-arm en ben je ook zat van alleen maar eieren, quorn en tofu? Probeer dan eens deze heerlijke burgertjes! Het kan best een gepuzzel zijn om én vegetarisch, én FODMAP-arm te eten. Daarom ontwikkelde ik het recept voor deze lekkere burgers op basis van tofu, rijk gevuld met heerlijke ingrediënten uit de mediterrane keuken.

Zelfgemaakte mediterrane burgers

Wat heb je nodig (voor 2 personen, 4 burgertjes)?

  • 1 el geconcentreerde tomatenpuree
  • 2 tl gerookte paprikapoeder
  • snufje chilipoeder
  • 200 gram stevige tofu (blok), in blokjes gesneden
  • 40 gram geroosterde paprika, ontveld en in stukjes gesneden
  • 60 gram vegetarische feta, verbrokkeld of in stukjes gesneden
  • broodkruim van 1 snee speltbrood (bewaar wat om de burgers te paneren)
  • handje kalamata olijven, in stukjes
  • versgemalen zwarte peper
  • 1 el olie om in te bakken

  • oven, bakplaat / ovenrooster en bakpapier; blender/staafmixer/keukenmachine

Hoe maak je het?

Verhit de olie in een bakpannetje en voeg tomatenpuree, chilipoeder en gerookte paprikapoeder toe. Laat kort bakken en voeg dan de tofu toe. Bak onder regelmatig roeren gedurende ongeveer 5 minuten.

Doe de tofu in een kom met de paprika, feta en een deel van het broodkruim. Pureer het geheel tot een homogene massa. Als het te vochtig is, voeg dan wat extra broodkruim toe. Voeg olijven toe en breng op smaak met zwarte peper.

Bekleed een bakplaat of ovenrooster met bakpapier. Schep een flinke lepel van het beslag in je hand en draai er met je handen een balletje van. Maak hier een burger van door het plat te maken en haal door het broodkruim. Herhaal dit tot je 4 burgertjes hebt gemaakt. Zet ze een uurtje in de koelkast om wat op te stijven.

Zelfgemaakte mediterrane burgers 2

Verwarm de oven voor op 200 graden. Bak de burgers in ongeveer een halfuurtje goudbruin, laat een paar minuutjes afkoelen en serveer.

Lekker met: lekker om een broodje burger mee te maken, maar ook heerlijk om gewoon zo op te eten, bijvoorbeeld met een frisse salade of bij een stamppotje.

 

Het recept is geschikt voor de eliminatiefase van het FODMAP-arme dieet!